Holistische massage en Ayurvedische olie

Geplaatst op Geef een reactie

In de Ayurveda gaat men ervan uit dat een professionele massage niet alleen op de buitenkant werkt, maar ook het innerlijk welzijn verbetert. Het doel binnen de Ayurveda is dan ook een professionele holistische massage te bieden. Maar wat houdt dit eigenlijk is? Een toelichting, gezien vanuit de Ayurveda. 

Holistisch betekent dat er naar het gehele individu gekeken wordt en niet naar de som van de verschillende onderdelen waaruit het lichaam is opgebouwd. Bij een holistische visie wordt dus het gehele individu betrokken, wat inhoudt dat er tijdens een behandeling zowel naar het innerlijke als het uiterlijke welzijn wordt gekeken. Alles in het lichaam staat namelijke in contact met elkaar, zo ook lichaam en geest. Een holistische massage heeft hierdoor een geneeskrachtige werken op het gehele lichaam en is niet alleen bedoeld voor ontspanning van de spieren. De massage stimuleert bovendien de bloedsomloop, heeft effect op het bindweefsel en kalmeert het zenuwstelsel. Ook werkt het effectief op de chakra’s. Zo verlicht het op mentaal niveau stress en angst. Holistische massage maakt je bewuster van je eigen lichaam als geheel en toont aan waar mogelijke energieblokkades zitten. Bovendien helpt het om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen, wat uiteindelijk bijdraagt aan het geluk en de gezondheid.

Wat is er nodig?

Bij een holistische massage wordt gebruikt gemaakt van plantaardige massage oliën met hierin verwerkt een combinatie van natuurzuivere essentiële oliën. Essentiële oliën versterken het effect van de massage. Het zijn extracten die door middel van stoomdestillatie uit planten wordt gewonnen. Hierdoor bevat elke olie een eigen geconcentreerde vorm van levenskracht, eigenschappen en persoonlijkheid van de plant. Binnen de Ayurveda zijn plantaardige en essentiële oliën in te delen in de constituties Vata, Pitta en Kapha met ieder zijn eigen specifieke werking.

Vata massage olie

Doel: Van denken naar voelen.
Werking: Ontspant de geest en hydrateert de droge huid.
Belangrijke plantaardige oliën: Sesam olie en Jojoba olie
Belangrijk essentiële oliën: BergamotGeranium, Venkel en Vetiver.

Pitta massage olie

Doel: Verkoelen en loslaten.
Werking: Ontspant het lichaam en kalmeert de gevoelige huid.
Belangrijke plantaardige oliën: Amandel olie en Aloë Vera olie
Belangrijke essentiële oliën: Kamille, Lavendel, Pepermunt, Marjolein, Palmarosa, Sandelhout en  Scharlei.

Kapha massage olie

Doel: Energie weer laten stromen.
Werking: Heft de blokkades op, geeft de geest energie en is geschikt voor de huid die minder voeding nodig heeft.
Belangrijk plantaardige oliën: Calendula olie
Belangrijk essentiële oliën: Bergamot, Citroen, Gember, GrapefruitRozemarijn, Salie en Sinaasappel.

Werking en technieken

Aan het begin van de Ayurvedische massage wordt een uitgebreide klantenanalyse doorgenomen om erachter te komen welke constitutie de cliënt heeft. Zo worden de juiste essentiële oliën en basisoliën gebruikt, afgestemd op de cliënt. Bij deze massage wordt rekening gehouden met de mens als geheel. Alles gaat met elkaar in verbinding. Uiteindelijk zorgen lichaam en geest er samen voor wie men is. Iedereen heeft zo zijn speciale punten waar emoties en spanningen worden opgeslagen. Iedereen uit dit anders en gaat er anders mee om.

Een Ayurvedisch masseur let gericht op deze specifieke punten en stemt de producten af op de persoonlijke constitutie. De gebruikte grepen zijn over het algemeen langzaam, ritmisch en meditatief. Handgrepen gericht op de spieren worden afgewisseld met schuddingen en ontspannende aanrakingen die met name gericht zijn op de energiebanen. De masseur integreert techniek met intuïtie en werkt afgestemd op de energie van de cliënt. Het is de bedoeling dat tijdens de massage emoties, herinneringen of gedachten naar boven komen. Het gaat erom deze te erkennen, accepteren en los te laten. Hierna kan de genezing beginnen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.7 / 5. Aantal stemmen: 23

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie