Veilig Gebruik van Etherische olie Bij Baby’s en Kinderen

Geplaatst op Geef een reactie
etherische olie bij kinderen

Het behandelen met etherische olie kan in principe zonder gevaar en effectief worden toegepast om baby’s en kleine kinderen te helpen zolang de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Bekijk bij het kopen van een etherische olie ook altijd even de contra indicaties en of er iets over kinderen beschreven staat. 

Zelfgenezend vermogen bij kinderen 

etherisch olie bij kinderenKinderen reageren over het algemeen goed op aromatherapie. Eigenlijk geldt dit voor alle vormen van natuurgeneeskunde. Doordat ze nog een jong lichaam hebben, hebben ze nog een uitstekend zelfgenezend vermogen. De kracht van hun zelfgenezend vermogen is nog niet beïnvloed door jarenlange stress, slechte voeding en ongezonde levensstijl. Bovendien staan ze op jonge leeftijd nog overal open voor om te ervaren. Mede hierdoor etherische olie zo effectief wordt opgepakt door kinderen.

10 Regels voor veilig gebruik etherische olie bij kinderen 

De veiligheidsmaatregelen die men in acht moet nemen, indien essentiële oliën worden toegepast bij kinderen, zijn als volgt: 

 1. Gebruik nooit een olie onverdund, enkel Lavendel en Tea tree olie kunnen veilig onverdund op de huid gebruikt worden. 
 2. In het bad dien je een etherische olie altijd eerst op te lossen in een emulgator zoals een neutrale douchegel of basisolie. 
 3. Gebruik minder olie dan bij een volwassene. In een badje van 20 liter is 1 druppel al voldoende. 
 4. Gebruik minder sterke oplossingen voor het mengen van een massage olie voor kinderen. Maximaal 1%. Bij volwassenen ligt de dosering tussen 1 en 10%. 
 5. Laat een kind nooit alleen met een kom heet water om te inhaleren, maar doe dit onder toeziend oog van een volwassenen. 
 6. Nooit een essentiële olie laten innemen.
 7. Bij inhaleren van een olie laat je het kindje een paar seconden ruiken, bouw dit op naar een halve minuut en dan 1 a 2 minuten. 
 8. Let altijd goed op de reactie van het kindje. Hij/ zij voelt zelf als het niet goed gaat. 
 9. Vermijd oliën die giftig zijn of als in de contra-indicatie is omgeschreven dat het niet geschikt is voor kleine kinderen. 
 10. Probeer nooit ernstige ziektes zelf te behandelen, zonder een geneeskundige te raadplegen. Waarschuw direct een arts als het kind hoge koorts heeft. Als klachten 24 uur aanhouden, waarschuw dan uw huisarts. 

meisje ruikt bloemWaarschuwingen en contra-indicaties

De therapeutische waarde van zuivere, natuurlijk essentiële oliën in de aromatherapie wordt door velen gekend. Er is waarschijnlijk geen therapie die zo veelzijdig is. Aromatherapie laat zich met veel therapieën verbinden en werkt complementair en versterkend. 

De heerlijke geuren van bloemen, bladeren, van kruiden en specerijen harmoniseren, verdiepen, geven levensvreugde en verzachten. Ook zijn essentiële oliën geweldige middelen om toe te passen. Toch moeten de algemene regels in acht worden genomen en bij elke olie eerst bij de contra-indicaties worden gekeken alvorens te gebruiken. 

Dosering essentiële olie bij kinderen 

Vooral de dosering moet goed in acht worden genomen. Meer is hier vaak niet goed en het tegenovergestelde van wat je wil bereiken. In de aromatherapie geldt in het algemeen: minimaal gebruik voor een maximaal resultaat. Voor baby’s en kleine kinderen is het raadzaam een lage dosering te gebruiken. 

 • Pasgeboren baby’s: hydrolaten zijn voor pasgeborenen beter geschikt dat pure essentiële oliën, vooral de Oranjebloesem en Roos hydrolaat zijn het meest geschikt. 
 • Baby’s van 3 tot 18 mnd: Gebruik op de huid maximaal 1/10 van de normale dosering van volwassenen. In de aromaverdamper gebruik 1 – 2 druppels. Veilige oliën op deze leeftijd zijn: Neroli, Dennen, Sinaasappel, Mandarijn, Lavendel, Citroen, Kamille of Tea tree. Niet inwendig gebruiken.
 • Peuters en Kleuters tot 3 jaar: Hou een dosering van 1/4 van een normale dosering voor volwassenen aan. Niet inwendig gebruiken.
 • Kinderen van 3 tot 12 jaar: De halve dosering van een volwassenen. Niet inwendig gebruiken.

baby massage etherisch olieLet op of de olie fototoxisch is. Alle citrussoorten zijn fototoxisch, d.w.z. dat na het aanbrengen van de olie op de huid (ook verdund) je niet in de zon mag komen. Dit zou namelijk een reactie op de huid veroorzaken in de vorm van roodheid of uitslag.

Werking Kindvriendelijke Essentiële Oliën

 • Dennen – Bij verkoudheid, stimuleert immuunsysteem, rust en vertrouwen
 • Kamille – Goed bij huidirritaties, ontspant lichaam en verbetert de communicatie
 • Lavendel – Ontspannend, kalmerende werking en helpt bij insectenbeten
 • Lemon – Koortsverlagend en stimulerend
 • Neroli – Vrolijkt op en goed bij depressie, nervositeit en angsttoestanden
 • Mandarijn – Vrolijke, ontspannen geur, stiumuleert spijsvertering 
 • Sinaasappel – Vrolijke geur, vermindert nervositeit, natuurlijk antidepressivum
 • Tea tree – Desinfecteert, mag direct op wondjes
 • Zilverspar – Goed bij slaapproblemen, immuunversterkend en brengt balans

Etherische oliën tijdens de Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met het gebruik van essentiële oliën. Kleine hoeveelheden (enkele druppels) in een aromalampje, rustgevend bad of verzorgende olie zijn aangenaam en toegestaan. 

Een aantal oliën zijn de 1e drie maanden en bij mensen met epilepsie niet toegestaan: Mirre, Salie, Tijm, Jeneverbes, Cipres, Cederhout en Rozemarijn. 

Lees voor meer info ons artikel over “essentiële olie voor een prettige de zwangerschap”. 

Gebruik van etherische olie bij allergieën

Ook bij allergieën moet men voorzichtig met essentiële oliën omgaan. Mensen met een luchtweg-allergie kunnen beter in plaats van een verstuiver of aromaverdamper, een geurblokje gebruiken, omdat de essentiële olie behoedzaam in de ruimte te verspreiden. Mensen met huidallergieën kunnen beter eerst deskundig advies inwinnen, alvorens essentiële olie op de huid aan te brengen. 

Pure Naturals essentials oils

Als het fout gaat qua dosering 

Als een kind een olie per ongeluk heeft ingenomen, laat hem of haar dan ongeveer 10 eetlepels van een plantenolie (amandelolie of olijfolie) innemen. Hierdoor komt de etherische olie verdund de maag in en wordt het maagslijmvlies beschermd. Het mooiste zou zijn, zeker bij een sterke olie of als ze veel heeft ingeslikt, om het kind daarna te laten braken.

Heb je te veel etherische olie (of een te sterke olie) in het bad gedaan bij kleine kinderen. Je merkt dit snel aan de reactie van je kindje. Gelijk uit bad halen, zet het kind eerst in een bad schoon water om zo veel mogelijk te spoelen. Gebruik dan Aloë Vera gel voor een verkoelende werking op het pijnlijke gebied. Grote kans dat de huid namelijk rood geworden is. Heb je geen Aloë Vera in huis, dan werkt Calendula olie ook heel goed bij uitslag. 

Lees ook eens de “Ultieme Aromatherapie Gids, alles over Etherische olie” om meer te weten te komen over toepassingen en dosering.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.9 / 5. Aantal stemmen: 29

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie