Essentiële olie voor een prettige Zwangerschap

Geplaatst op Geef een reactie
essentiële olie tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Het is een prachtige gelegenheid om meer rust in je leven te creëeren en goed voor jezelf te zorgen. Hoe beter jij in je vel zit, hoe makkelijker de bevalling en hoe meer tevreden je baby op de wereld komt. Maar welke essentiële oliën mag je wel gebruiken (bijvoorbeeld tegen ochtendmisselijkheid) en welke mag je juist NIET gebruiken tijdens de zwangerschap?

Essentiële oliën zijn natuurlijke tools die je gebruikt om je te ontspannen en om je te verbinden met het kindje in je buik. De olie wordt gewonnen uit verschillende delen van een plant en hebben een positieve werking op lichaam en geest. Alles wat jij doet en voelt, voelt je kindje ook. In de zwangerschap leg je de basis voor een evenwichtig kind. Daarom is het zo belangrijk om jezelf op de eerste plaats te zetten en goed in contact te staan met jouw behoeften.  Voor de veiligheid gebruik je geen essentiële olie in het eerste trimester, maar daarna kun je ze iedere dag in zetten voor een mentaal en fysiek gezonde zwangerschap.

Aromatherapie tijdens de zwangerschap 

Je kan aromatherapie ook goed inzetten tijdens de zwangerschap, maar niet alle oliën zijn even veilig. Als je aromatherapie wilt gebruiken, zorg dan dat je in ieder geval altijd 100% natuurzuivere (bio) etherische olie hebt.

Als zwangere vrouw staat je reukvermogen op scherp. Als je een olie wil gebruiken die te sterk ruikt of een bepaalde reactie teweeg brengt, ga dan af op dat gevoel. Wees voorzichtig met olie direct op de huid aanbrengen, liever mixen met een basisolie bijvoorbeeld. Je kan ook geen druppels in het bad doen, want de olie blijft op de oppervlakte liggen. Mix het dan altijd met een emulgator, zoals: zout, melk, honing of een basis olie.

De eerste drie maanden van de zwangerschap is het goed om heel voorzichtig aan te doen met welke olie je gebruikt. Het embryo is in de eerste drie tot vier maanden bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen.

Gebruik van bepaalde oliën tijdens de zwangerschap

> De zachte vriendelijke oliën zijn;

Bergamot, Den, Citroen, Eucalyptus, Geranium, Grapefruit, KamilleLavendel, Mandarijn, Mirte, Neroli, Niaouli,  Palmarosa, Patchouli, Petitgrain, Roos, RozenhoutSandelhout, Sinaasappel, Vetiver, en Wierook

> Voorzichtige de eerste drie maanden met:

Jasmijn, MarjoleinRoos, Scharlei en Ylang-ylang.

> Maak geen of heel weinig gebruik van essentiële oliën die een te heftige prikkel geven. Raadpleeg op voorhand aub een therapeut. 

Angelica, Basilicum, Berk, Cederhout, Citronella, Engelwortel, Jenerverbes, Lemongras, Kamfer, Kaneel, Kruitnagel, Mosterd, Mirre, Oregano, Rozemarijn ,Salie, Tijm en Wintergreen

Verschillende zwangerschapskwalen en de werking van aromatherapie

Hier zal ik een aantal veel voorkomende lichamelijke ‘kwalen’ aantikken om hopelijk verlichting te brengen in de soms intense groei die zwangerschap met zich mee brengt.

  • Zere borsten: is vaak te wijten aan hormonale veranderingen. Oliën die verlichting kunnen brengen zijn: Grapefruit, Lavendel en Ylang-ylang.
  • Verstopping: Citroen, Pepermunt, Wilde Sinaasappel en Cypress. Neem 1 tot 3 druppels icm een basisolie en masseer je buik ermee.
  • Zwellingen: Zorg er als eerst voor dat je heel veel water drinkt op een dag en genoeg proteine binnenkrijgt. Hierdoor zou je al geen last moeten krijgen van flinke zwellingen. De volgende oliën helpen overmatige vloeistoffen af te voeren. Zoals: Citroen, Cypress, Lavendel en Gember. Masseer je voeten, enkels en benen met een basisolie van amandel bijvoorbeeld icm met een druppel of 3 van de bovengenoemde olien.
  • Vermoeidheid: Citroen, Wilde Sinaasappel, Grapefruit en Pepermunt worden hiervoor ingezet. Je kan 1 druppeltje op je handpalmen aanbrengen en dan over elkaar wrijven en de geur opsnuiven. Je kan ook wat druppeltjes toevoegen aan de basisolie en dan je rug, nek of schouders masseren.
  • Hoofdpijn / duizeligheid: Lavendel kan je hier goed voor gebruiken.
  • Maagzuur: Bij maagzuur kan je Pepermunt, Gember of Wilde Sinaasappel gebruiken.
  • Spierverkramping: Vaak heeft dit te maken met een magnesium te kort.  Zorg dat dit op pijl is en verder kan je Marjolein gebruiken om mee te masseren.
  • Ochtendmisselijkheid: Het beste wat je kan doen bij ochtendmisselijkheid is het eten van meer proteine in de avond en je misselijkheid zal minder zijn in de ochtend (20 tot 30 gram voor het naar bed gaan). Probeer deze mix eens: Lavendel, Sandelhout en Gember met Kamille olie en masseer je buik.

Veel kwaaltjes is met de allerbeste voeding in de juiste hoeveelheden te verminderen of zelfs op te lossen. Een eitje per dag is bij lange na niet voldoende proteine om je baby gezond te laten groeien. De oliën kunnen zeker ondersteunend werken, maar het is een alomvattende benadering.


Kies voor kwaliteit

Ga altijd voor kwaliteit! Een parfumolie is niet hetzelfde als een echte olie en zal ook niet de therapeutische waarde hebben die een etherische olie met zich meeneemt. Kies daarom altijd voor kwaliteit! Bij PURE NATURALS® bieden we alleen etherische olie van High Therapeutic Grade en de hoogste kwaliteit verkrijgbaar. Kies voor kwaliteit, kies PURE NATURALS®.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.7 / 5. Aantal stemmen: 121

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie