Wat is zinkoxide poeder?

Geplaatst op 1 reactie
alles over zinkoxide

Zinkoxide is een wit poeder. Het wordt verkregen door het verbranden van het mineraal zink. Zinkoxide wordt in veel huidverzorgingsproducten als ingrediënt verwerkt. Niet zonder reden, want het wordt goed door de huid verdragen en heeft beschermende eigenschappen.

Wat doet zinkoxide voor je huid?

Zinkoxide (in de volksmond gewoon ‘zink’) is breed inzetbaar als ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Zink heeft een dekkend, beschermend, verkoelend, jeukstillend en indrogend effect.*

Afhankelijk van de basis waarin de zink oxide verwerkt is, is de werking van het product meer indrogend, of juist meer beschermend.

Werking zinkzalf

Een zalf met zinkoxide zorgt voor een beschermend laagje over de huid, waardoor het bijdraagt aan het herstel van de kwetsbare en geïrriteerde huid. Daarnaast kan zinkoxide de huid verkoelen en jeuk tegen gaan. Al deze eigenschappen maken dat zinkoxide een geschikt ingrediënt is om te gebruiken bij jeuk, eczeem en luieruitslag. Kortom, zink oxide is absoluut een van de betere huidbeschermers!

Heeft zinkoxide bijwerkingen?

Nee, eigenlijk zijn er geen bijwerkingen bekend van dit ingrediënt. Wel is het zo dat zink zorgt voor een wit laagje op je huid, wat zichtbaar kan zijn als een witte waas of witte vlekjes op de huid. Dus wil je bijvoorbeeld je koortslip of een wondje sneller laten indrogen, dan kan je zinkzalf gebruiken – maar nadeel is dat de crème soms een wit laagje achterlaat.

Is elke zinkzalf hetzelfde?

Nee, er zijn heel veel zinkzalven beschikbaar. ‘Gewone’ merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat  60% zinkoxide. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik, de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik. Er vanaf halen is ook niet zo makkelijk, en gaat enkel met olie. Wij bevelen 30% zink oxide aan in een goede zinkzalf.

Zink oxide zalf bij luieruitslag

Bij luieruitslag zorgt zink oxide voor een beschermend laagje op de babybillen. Hierdoor krijgen urine en ontlasting geen kans om de huid te irriteren. En door de combinatie van andere verzorgende ingrediënten kan de kwetsbare babyhuid weer volledig herstellen.

En dan vraag je jezelf misschien af: moet je zinkzalf dun of dik smeren? Een laagje dat de huid bedekt is genoeg. Het is niet zo dat zinkzalf beter werkt als je een dikkere laag smeert. Wel is het zo dat als de huid veel bescherming nodig heeft, je het zo dik moet smeren dat je de huid zelf niet meer ziet door de zalf heen.

Zinkoxide-crème bij druk- en smetplekken

Zink heeft een beschermend en indrogend effect, precies datgene wat nodig is bij drukplekken en smetplekken. Een zinkoxide-crème kan je gebruiken op rode plekken in de liezen of onder de borsten, die soms wat vochtig kunnen zijn. Of in huidplooien, op drukplekken of bij irritatie rondom de anus.

Zinkoxide-lotion bij jeukende of pijnlijke blaasjes

Wanneer zink oxide wordt verwerkt in bijvoorbeeld een lotion, zorgt dit voor een jeukstillend, verkoelend en indrogend effect. Je raadt het al… dit top ingrediënt zit in onze Verkoelende Lotion voor waterpokken!

Zonnebrandcrème met zinkoxide

Tot slot wordt zink oxide ook nog eens gebruikt als zonnefilter in zonnebrandcrème. De meeste fabrikanten gebruiken echter zinkoxide die zo sterk verfijnd is (tot nano-deeltjes), dat het via de huid in het bloed terecht kan komen, wat niet gewenst is. Ook zijn de zink-deeltjes dan vaak gecoat met een laagje siliconen, wat weer schadelijk kan zijn in combinatie met blootstelling aan zonlicht. Non-nano, ongecoate zinkoxide is geheel veilig voor gebruik en een uitstekend ingrediënt voor zelfgemaakte, natuurlijke zonnebrandcrèmes. Het geeft een brede bescherming tegen UVA en UVB straling en je kunt gemakkelijk een zonnebrandcrème met een hoge SPF maken met zinkoxide.

U kunt zinkoxide hier bestellen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.8 / 5. Aantal stemmen: 57

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

1 gedachte over “Wat is zinkoxide poeder?

  1. Superhandig !

Geef een reactie