Top 6 hydrolaten die het best passen bij jouw huidtype

Geplaatst op Geef een reactie
Top 5 beste hydrolaten voor jouw huidtype

Wie kent hydrolaten nou niet? De heerlijke geurende bloemenwaters die overal voor te gebruiken zijn. Elke hydrolaat heeft zijn eigen geur en werking. Wist je dat je ze gemakkelijk kunt verwerken in je dagelijkse verzorgingsritueel? Doordat elk hydrolaat andere eigenschappen en kwaliteiten heeft is het handig om je hydrolaat af te stemmen op jouw huidbehoefte. In onze blog de top 6 hydrolaten en bij welke huidtype ze het meest effectief zijn.

Wat zijn hydrolaten?

Hydrolaten zijn bloemen- of kruidenwaters die door het specifieke productieproces van etherische oliën als een soort bijproduct ontstaan. Etherische oliën worden merendeels door stoom onttrokken. Het overgebleven water bevat nog wel de aroma van de etherische oliën en dit is te ruiken! Ze bevatten ongeveer 10% etherische olie en hierdoor zijn de hydrolaten veilig in gebruiken en hebben ze geen maximale dosering.

Alle hydrolaten hebben een genezende en therapeutische werking. Door de zachte en subtiele werking kunnen de hydrolaten ook gebruikt worden voor het behandelen van kinderen, zwangeren, ouderen en huisdieren. Deze kunnen de sterke etherische oliën niet altijd verwerken. Hydrolaten zijn een natuurlijk product en bezitten een tamelijk lage pH waarde.

Waar kun je hydrolaten allemaal voor gebruiken?

Hydrolaten hebben een veelzijdig gebruik. Hierdoor kun je ze makkelijk gebruiken in je dagelijks verzorgingsritueel.

  • Huidverzorging
  • Aromatische badwater
  • Bodyspray
  • Gezichtstonic
  • Haarspray
  • Luchtverfrisser
  • In de gezichtsmasker
  • Verwerkt in een DIY dagcrème of bodylotion
  • Om een serum te maken
hydrolaten bloemenwaters

Hoe lang blijft een hydrolaat goed?

Verse hydrolaten zijn zuiver en bacterie vrij. In tegenstelling tot etherische oliën hebben hydrolaten een korte houdbaarheid van slechts een jaar. Maximaal 1,5 jaar. Doordat hydrolaten op basis van water zijn, zijn ze gevoeliger voor bacteriën. Hydrolaten kun je het best in de koelkast bewaren of op een koele plek.

Top 5 hydrolaten die het best passen bij jouw huidtype

.

rozenwater biologisch toepassingen

1. Rozenwater

Rozenwater wordt gewaardeerd om haar samentrekkende, tonifiërende, celvernieuwende en verzachtende werking op de huid. Ze is geschikt voor alle huidtypes. Rozen water regenereert de vermoeide huid. Hierdoor krijgt de huid haar natuurlijke gloed wel terug. Ze maakt de huid zichtbaar glad en kan daarom ingezet worden bij jeugdpuistjes en blauwe kringen verminderen. Vooral de rijpere huid heeft baat bij deze hydrolaat.

Rozenwater kan ook makkelijk als haarspray worden gebruikt. Vooral droog haar heeft baat bij om Rozenwater in het haar te sprayen. Het haar zal aanzienlijk minder droog worden.

2. Neroli water

Oranjebloesem of Neroli water is zeer geliefd. Ze werkt licht hydraterend op de huid en is zeer prettig voor de gevoelige huid. Neroli water is de eerste keuze bij gesprongen adertjes. Ze verbetert de elasticiteit en stimuleert de doorbloeding. Ze zorgt voor een mooie, egale huid tint. Hierdoor is ze geschikt voor elk huidtype. Voor de droge huid is het raadzaam om Oranjebloesem water te mengen met Rozenwater of Lavendelwater.

Voor het haar kan Neroli water goed worden gebruikt als je wat extra hydratatie kan gebruiken en bij vettig haar.

Neroli water hydrolaat oranjebloesem

Lavendel water hydrolaat biologisch huid

3. Lavendel water

Lavendel hydrolaat wordt veel gebruikt in de huidverzorging door haar ontspannende en kalmerende werking op de huid. Ze is geschikt voor elke huidtype, maar is vooral werkzaam bij een vette en onreine huid. Ook voor gevoelige huid is Lavendel water geschikt. Lavendel water verkoelt en verzacht bij een rode en geïrriteerde huid. Ook vermindert Lavendel jeuk.

Lavendel water is voor het haar vochtinbrengend en geschikt voor droog haar of dun/ pluizig haar dat wat hydratatie kan gebruiken.

4. Jasmijn water

Jasmijn water heeft een verfijnd sensuele geur. Ze kan zowel bij een droge als vette huid gebruikt worden. Dit komt omdat ze het talg in de huid in balans brengt. Ook vermindert ze rimpels en puistjes. Hierdoor kan ze ook voor de rijpere huid worden ingezet. Ze bevordert een gezonde huid en ze versterkt de huid. Verder werkt Jasmijn water als een aphrodisiacum en kan goed als bodyspray of parfum worden gebruikt.

Jasmijn water kan ook op het haar gebruikt worden. Dit helpt tegen uitdroging en voegt glans toe aan je haar.

.

jasmijn water hydrolaat bloesemwater hydrosol

sandelhout water hydrolaat biologische hydrosol

5. Sandelhout water

Sandelhout water is een goede moisturizer voor de huid en past hierdoor bij de droge en rijpere huid. Ze heeft een samentrekkende en kalmerende werking op de huid. Ook heeft ze de eigenschap om het bindweefsel te versterken. De zoete, warme, houtachtige geur schept bovendien een sfeer van harmonie en meditatie.

Toegevoegd aan een shampoo vermindert Sandelhout hydrolaat haaruitval.

6. Teatree water

Teatree hydrolaat heeft net als de olie antibacterieel, ontstekingsremmend en schimmeldodend. Ze is huidgenezend en jeukstillend. Teatree is vriendelijk voor de huid, maar heeft wel een sterke medicinale geur. In de huidverzorging kan Teatree water goed gebruikt worden bij huidklachten zoals acne, puistjes en huidinfecties.

Teatree water kan ook voor het haar gebruikt worden bij vettig haar, irritaties aan de hoofdhuid en hoofdluis.

teatree water biologisch organic hydrolaat hydrosol tea tree

Andere hydrolaten

Uiteraard heb je ook andere hydrolaten, maar deze zijn minder geschikt voor de dagelijkse huidverzorging. Zo is Helicryse water geschikt bij keuringen en blauwe plekken. Een Scharlei water heerlijk om je hormonen te balanceren.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie