Himalayazout kostbaar en geneeskrachtig

Geplaatst op 2 reacties

Himalayazout is afkomstig uit de zuidwestelijke Himalaya gebied en is van oudsher bijzonder kostbaar en geneeskrachtig. Het zout stamt nog af uit de tijd van de schepping, van hemel en aarde, uit het oerwater.

Diep in het binnenste van de Himalaya gebergte werd oerwater omgevormd tot zoutkristal waarin scheppingskracht is opgeslagen. Dit komt overeen met de wetenschappelijke feiten. Het leven is ontstaan in het water, het zogenaamde oerwater. Het oerwater of de oerzee bevatte de bouwstoffen van het leven, de elementen waaruit ook ons lichaam nog steeds bestaat. Himalaya zout is afkomstig uit de opgedroogde delen van de oerzee en bevat de levenselementen in hun oorspronkelijke samenstelling en verhouding.

Water: de basis van al het leven en onmisbaar voor het lichaam

Wanneer we water het belangrijkst voor het lichaam vinden, dan kan zout zeker als tweede belangrijkste worden beschouwd. Er is echter een groot verschil in kwaliteit van zout. Door de industrialisatie is het natuurlijk zout ‘chemisch geschoond’ en gereduceerd tot een combinatie van natrium en chloor. We kunnen eigenlijk niet meer spreken van zout, omdat het een chemisch product is geworden. Puur en natuurlijk Himalayazout is onderhevig geweest aan enorme druk in miljoenen jaren. Hoe hoger de druk hoe beter de kwaliteit het zout heeft. Mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor zijn onmisbaar voor het eigen ‘elektriciteitsnet’ van het lichaam. Zij maken het mogelijk om informatie tussen cellen uit te wisselen en dat het zenuwstelstel goed functioneert. Zout is van belang voor een gezonde elektrolytenhuishouding en is onmisbaar vanwege de essentiële wisselwerking met water.

Waarom Himalayazout?

Himalayazout is opneembaar zout. Het bevat 84 vitale bouwstenen in de vorm van oorspronkelijke mineralen en sporenelementen. De bouwstenen van het leven zijn in het oerzout bewaard gebleven. Zij bevinden zich in het kristal. In zulke kleine deeltjes (colloïdaal) dat ze optimaal door de lichaamscellen worden opgenomen. Het samenspel van water, zout en mineralen vormt de basis van onze gezondheid. Himalayazout is met zijn rijkdom aan elementen een elixer dat door de natuur zelf is samengesteld. De effecten op het lichaam zijn dat het afweersysteem wordt versterkt, het fysiologisch evenwicht (homeostase) bevordert, de stofwisseling stimuleert, het lichaam zuivert en ontslakt en het vitaliseert en harmoniseert. Tevens vermindert het de behoefte aan overmatig zoete, zoute en vette voeding evenals de hang naar tabak, alcohol en koffie. Mensen met een zoutarm dieet kunnen Himalayazout in dosering gebruiken die de arts voorschrijft ter vervanging van ander zout.

Toepassingen

Himalayazout kent vele therapeutische, cosmetische en culinaire toepassingen. Als het Himalayazout voor inwendig gebruik wordt aangewend, onderga de werking dan ten minste drie maanden. Binnen deze tijd ervaren de meeste mensen de goede uitwerking. Uitwendige toepassing kan direct resultaat opleveren. Himalayazout is onbeperkt houdbaar. Zout trekt van nature water aan, bewaar het daarom op een droge plaats.

Levenswater: Sol

Himalayazout in water opgelost wordt een sol genoemd. Deze sol kan gezien worden als een reconstructie van het oerwater. Eén procent verdunning hiervan is net als echt levenswater, net als lichaamsvocht, en volkomen lichaamseigen. Tegenwoordig zijn wij meestal onvoldoende in staat om alle voor onze gezondheid benodigde elementen uit onze voeding te halen. Daarnaast staan wij door milieuvervuiling aan allerlei lichaamsvreemde stoffen bloot. In het uitwisselingsproces tussen de sol en het eigen lichaamsvocht wordt het lichaam op celniveau verrijkt met oorspronkelijke mineralen en sporenelementen. Afvalstoffen worden afgevoerd; de oorspronkelijke balans wordt hersteld.

Een sol maken

Om zout in water op te lossen, kunt u een weckglas vullen met bronwater en zoutkristallen. Na vier uur ontstaat er een verzadigde oplossing en is het klaar voor gebruik. De sol is onbeperkt houdbaar. Het kan met water bijgevuld worden totdat de kristallen (bijna) opgelost zijn. Onverdunde sol kan gebruikt worden als zuiverende mondspoeling of voor uitwendig gebruik bij verstuikingen, insectenbeten, zwellingen en andere huidaandoening. Onverdunde sol niet gebruiken voor neus- en oogspoeling, dit vanwege irritatie.

Sol-drinkkuur

’s Ochtends op de nuchtere maag een glas met zout drinken. Hiertoe dient u één theelepel van de sol te vermengen met een glas water. Hierbij gaat het niet zozeer om de kwantiteit van de sol, maar wel om de kwaliteit en de regelmaat van de dagelijkse inname. Het lichaam vernieuwt zichzelf namelijk dagelijks. Verder wordt het aanbevolen om gefilterd of mineraalwater te gebruiken.

Sol-inhalering

Toe te passen bij: bronchitis, voorhoofdholte ontsteking en/ of verkoudheid.

Gebruikswijze: Vul een pan of bak met gekookt water. De verhouding zou minstens 1% zout ofwel 10 gram op één liter water moeten zijn. Een concentratie van meer dan acht procent geeft echter betere resultaten. De concentratie zou geleidelijk opgevoerd moeten worden van één procent tot een grotere concentratie. Zodra het zout in het kokende water is opgelost, kan het hoofd worden afgedekt met een handdoek boven de pan. Buig zover naar voren dat het nog net aangenaam is. Inhaleer de sol tien tot vijftien minuten. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de neus geledigd kan worden.

Sol-neusspoeling

Toe te passen bij: chronische verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, volle neus en infectie van de ademwegen.

Gebruikswijze: Vul de netipot met een verhouding van 1% sol op water (10 gram, is ongeveer een klein mespuntje, op één liter afgekoeld gekookt water). Het water dient eerst gekookt te worden en daarna af te koelen tot het lauwwarm is. Houd het hoofd boven de wasbak en breng de netipot in een neusgat in. Houd de mond gesloten en leun rustig met het hoofd naar voren en draai naar één kant. De sol loopt zo het ene neusgat in en het andere weer uit. Herhaal deze procedure met het andere neusgat. De concentratie van 1% sol is gelijk aan de concentratie zout in onze lichaamsvloeistoffen en zal de neus niet irriteren, zoals zeewater dit doet. Bij irritatie minder zout gebruiken.

Sol-oogspoeling

Toe te passen bij: droge of vermoeide ogen of ooginfecties. (Indien u make-up op heeft, dient u dit eerst te verwijderen)

Gebruikswijze: Vul een klein kopje met een 1% sol-oplossing. Houd het kopje over het oog, zodat de vloeistof niet kan ontsnappen. Leun dan met het hoofd naar achteren en was het oog door met de ogen te knipperen.

Sol-mondspoeling

Toe te passen bij: tandvleesontsteking, tandvleespijn, tandvleesbloeding, vieze smaak/ adem, blaasjes of aften in de mond.

Gebruikswijze: Vul een kopje met een 1% sol-oplossing en spoel de mond hiermee.

Sol- bad

Toe te passen bij: stress, ontslakken, opbouw weerstand, psoriasis, te droge of te vette huid, verkoudheid (niet bij hoge koorts!), slaapstoornissen of gewoon ter ontspanning.

Door een sol-bad verdwijnen gifstoffen en zuren uit het lichaam en vindt er een overdracht plaats van de mineralen die in het badwater zijn opgelost. Ook hier is een minimum concentratie van 1% zout op water benodigd. Tevens kunnen er altijd een paar druppeltjes etherische olie worden toegevoegd voor de geur. Het gebruik van andere toevoegingen als zeep of olie wordt afgeraden.

U kunt het effect van het zoutwaterbad vergroten door rekening te houden met de stand van de maan. Bij volle maan neemt uw lichaam de energie en informatie uit het kristalzout het beste op; bij nieuwe maan zal de ontgifting het sterkst zijn. Een zoutbad is zeer aan te raden na klysmagebruik en/of tijdens een vastenkuur. Het reinigende effect van een 30 minuten durend sol-bad is zelfs gelijk aan dat van drie dagen vasten. Na een bad van ongeveer 20 à 30 minuten spoelt u zich bij voorkeur niet af, maar dept u zachtjes met een handdoek de huid af en laat de huid vervolgens aan de lucht drogen. Neem minstens een half uur om te rusten na het bad.

Sol- voetenbad

Een voetenbad kun je het best toepassen bij: voetschimmels, vermoeide voeten of eczeem.

Gebruikswijze: Vul een bak met een concentratie van 3% tot 10% sol op water (60 tot 200 gram zout op 2 liter warm water) en laat de voeten 15 à 30 minuten hierin rusten. Dep de voeten zachtjes met een handdoek af en laat de huid vervolgens aan de lucht drogen.

Sol-verband

Toe te passen bij: wratten, herpes, insectenbeten en pukkeltjes.

Gebruikswijze: De plekken meerdere malen per dag met een wattenstaafje aantippen en minstens een uur laten inwerken. Voor klachten als jicht, arthritis en verstuikingen is het ook mogelijk om het sol-verband te combineren met een nat en koud verband erover. Voor arthrose en osteoporose is een combinatie met een nat en warm verband aan te raden.

Himalayazout kuurbad

Himalayazout kuurbad reinigt en vitaliseert. Baden in zout water heeft een ontslakkend effect. Gifstoffen en zuren zullen uit het lichaam verdwijnen en er vindt een overdracht plaats van de mineralen die in het badwater zijn opgelost. Het reinigende effect van een 30 minuten durend sol-bad is zelfs gelijk aan dat van drie dagen vasten.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.3 / 5. Aantal stemmen: 33

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 gedachten over “Himalayazout kostbaar en geneeskrachtig

  1. Super, kuurtje van een week en ik was direct van m’n slechte adem af!

  2. Prettig artikel, erg overzichtelijk

Geef een reactie