Etherische olie bij Brandwonden

Geplaatst op Geef een reactie
Aromatherapie bij brandwonden

Brandwonden zijn nooit leuk maar komen in de praktijk vaker voor dan je denkt. Welke etherische olie kan je hierbij gebruiken? Allereerst is het belangrijk om de brandwond direct onder koud water te houden een paar minuten. Daarna kun je de brandwond verzorgen.

Eerste Hulp-regels 2018*
De wijziging van de Eerste Hulp-regels aan de nieuwste inzichten heeft geleid tot de volgende regels:

  1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater
    en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier!
  2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond!
  3. Bedek na het koelen de wond met steriel verband of een schone doek.
  4. Smeer niets op de brandwond.
  5. Houd het slachtoffer warm met een deken.
  6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
  7. Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Ga bij 3e graads brandwonden altijd naar een arts. Smeer niets op de wond in de 1e fase van 24 uur, olie kan de brandwond dan alleen verergeren.

Eerste graad en enkele tweedegraads brandwonden kun je zelf behandelen met etherische olie en Aloë Vera:

Houd het verbrande gebied onder koud of lauw water of pas een koel of lauw kompres met 8 tot 10 druppels lavendel  erop toe. Gebruik nooit ijs op een brandwond, omdat de huid al gewond en kwetsbaar is. Lavendel helpt daadwerkelijk bij het bestrijden van infecties, het vermindert blaren en littekens, bevordert de genezing en helpt je te ontspannen. Nu, dat is wat ik noem magie in een fles!

Voeg wat lavendel  toe aan aloë, aloe sap of aloë Vera gel en pas dit toe op de brandwonden. Ongeveer 10 druppels of meer op 1/2 kopje aloë. Dit maakt een prachtige helende combinatie. Breng dit meerdere malen per uur toe om de pijn te verminderen en te helpen bij de genezing.

Lavendelolie 

Lavendel is de etherische olie bij uitstek als het om brandwonden gaat. Als Lavendel direct na de verbranding wordt toegepast is de kans groot dat er geen blaren ontstaan. Lavendel bevordert in ieder geval een snelle genezing en de vorming van littekens wordt verminderd. Bovendien werkt het pijnstillend en antiseptisch. Lavendel olie wordt in dit geval puur toegepast.

Aloë Veraaloe vera

Aloë Vera staat bekent om haar ‘blussende’ werking. Zeker bij brandwonden zal deze gel zorgen voor verkoeling. Aloë Vera bevat kristallen die helpen bij de behandeling van brandwonden, maar ook bij verbranding door de zon. Ze kalmeren het brandende gevoel en versnellen het helingsproces. Je kan het tot drie keer per dag aanbrengen, waarna je het afspoelt met lauw water.

Castor olie

Na dat de blaren zijn weggetrokken is de huid gevoelig voor infecties. Castor olie is de beste olie om je daar tegen te beschermen. Smeer de brandwond, nadat de blaren zijn uitgedroogd, 3 maal daags in met Castor olie om de huid te beschermen tegen infecties. Doe dit tot de plek helemaal genezen is en niet meer gevoelig voor infectie.

 

Kies voor kwaliteit

Ga altijd voor kwaliteit! Een parfumolie is niet hetzelfde als een echte olie en zal ook niet de therapeutische waarde hebben die een etherische olie met zich meeneemt. Kies daarom altijd voor kwaliteit! Bij PURE NATURALS® bieden we alleen etherische olie van High Therapeutic Grade en de hoogste kwaliteit verkrijgbaar. Kies voor kwaliteit, kies PURE NATURALS®.

Lees ook eens de “Ultieme Aromatherapie Gids, alles over Etherische olie” om meer te weten te komen over toepassingen en dosering van essentiële oliën.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.9 / 5. Aantal stemmen: 32

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie