Aromatherapie en het immuunsysteem

Geplaatst op Geef een reactie
Immuumversterkende olien aromatherpie covid
Het gebruik van etherische oliën om het immuunsysteem te versterken is door de jaren in de volksgeneeskunst wel bewezen. Zoals bij luchtwegontstekingen, veroorzaakt door virussen, kan men goed essentiële oliën verdampen die een antivirale, ontstekingsremmende en krampstillende werking hebben. Maar ook oliën met een slijmoplossende werking zijn uitstekende helpers.

Aromatherapie en het immuunsysteem

Uit onderzoek blijkt dat essentiële oliën met het bestanddeel 1.8 cineol (dit is de eucalyptusgeur) tegelijkertijd ontstekingsremmend, ontkrampend en slijmoplossend werken. Hierdoor wordt het slijm minder zodat zich geen bacteriën in het slijm kunnen vastzetten. Cineol is zo succesvol gebleken dat het in Duitsland een eerste keuze is bij hoesten en luchtwegontstekingen als bronchitis. Oliën met een hoog cineol gehalte (meer dan 50 procent) zijn onder andere Eucalyptus, Cajeput, Laurier, Lavendel, Niaouli en Ravensara. CajeputLavendel, Niaouli zijn ook goed bij kinderen te verdampen. Eucalyptus past weer goed als de luchtwegaandoening gepaard gaat met koorts. En Ravensara is werkzaam bij rhinovirussen die de verkoudheid veroorzaken. Verdamp deze oliën (of een combinatie daarvan) bij klachten en preventief. De oliën bieden een goede bescherming tegen deze verkoudheidsklachten.

Hulp bij verkoudheid

In de aromatherapie ligt de nadruk bij verkoudheden vooral op het afnemen van de zwelling van de slijmvliezen. Men kan hiervoor oliën inhaleren zoals Pepermunt (1 druppel in een kop heet water en inhaleren). Een mengsel van Pepermunt, Eucalyptus en (grove) Den of Teatree is in de praktijk bijzonder nuttig gebleken bij verkoudheden en griep. In de nacht kan je een of twee druppels Pepermunt, Teatree, Ravintsara of Eucalyptus in je slaapkamer vernevelen of verdampen. Dit kan via een apparaat of op een steen of tissue. Bij kinderen onder de zes jaar is Niaouli het meest geschikt.

 

Werking van etherische olie op het immuunsysteem

Dennen olie

Dennenolie heeft een rustgevende, ontkrampende en slijmoplossende werking. Ze is goed inzetbaar bij verkoudheid, griep, bronchitis, stress en spierpijn. Dennen olie versterkt de longen en de ademhaling.

Eucalyptus olie

Eucalyptusolie heeft een verkoelende, ontstekingsremmende en slijmoplossende werking. Ze is goed inzetbaar bij verkoudheid, bronchitis en vermoeidheid. Eucalyptusolie is de effectiefste olie bij een verstopte neus.

Teatree olie

Teatree essentiële olie heeft een ontstekingsremmende, antivirale, slijmoplossende werking. Ze is goed inzetbaar bij verkoudheid, hoesten en hooikoorts. Tea tree olie is een krachtige en kruidige naar-Eucalyptus-geurende olie.

Cajeput olie

Cajeput olie heeft een ontstekingsremmende, pijnstillende en slijmoplossende werking. Ze is goed inzetbaar bij spierpijn, griep, verkoudheid, bronchitis en vermoeidheid. Cajeput is een allrounder op alle klachten van de luchtwegen.

Niaouli olie

Niaouli olie heeft een ontstekingsremmende, ontkrampende en slijmoplossende werking. Niaouli is goed inzetbaar bij verkoudheid, griep, sinusitis en hooikoorts. Niaouli kan ingezet worden bij kinderen en bij ouderen.

Pepermunt olie

Pepermuntolie heeft een verkoelende, verfrissende en verhelderende werking. Pepermunt olie is inzetbaar bij hoofdpijn, verstopte neus en spierpijn.

Ravensara en Laurier olie

Ravensara en Laurier olie hebben beide een ontstekingsremmende, ontkrampende een slijmoplossende werking. Ze zijn goed inzetbaar bij spierpijn, griep, verkoudheid, bronchitis en vermoeidheid. Ravensara is een bijzondere werkzame olie bij virusinfecties.

Lavendel olie

Lavendel olie heeft een ontstekingsremmende, ontkrampende en slijmoplossende werking. Goed inzetbaar bij spierpijn, griep en verkoudheid. Lavendel verzacht en verlicht alle klachten met de luchtwegen.

Tijm olie

Tijmolie is antiseptisch, antiviraal en verwarmend. Goed inzetbaar bij chronische klachten met de luchtwegen die ingezet gaat worden als de andere oliën niet voldoende effect hebben.

Wierook olie

Wierookolie heeft een ontstekingsremmende en immuunstimulerende werking. Ze is goed inzetbaar bij verkoudheid, griep, hoesten en hooikoorts. Wierook olie is een versterkende olie voor het immuunsysteem.

Overzicht werking etherische oliën 

etherische olie immuun versterkers

Recept ideeën

De lijst met oliën lijken veel op elkaar qua werking. Maak zelf een keuze van de essentiële oliën die je zelf prettig vindt qua geur of die je erg aanspreekt. We hebben een aantal voorbeeldrecepten. Bij het combineren is het handig om te weten dat alle eucalyptusachtige geuren allemaal ook goed gecombineerd worden met citrusoliën.

[one_half]

Verkoudheid

Voetenbad  

Massageolie

Verdampen of stomen

Hooikoorts

Voetbad

Massage olie

Diffuser of zakdoek

Bij geïrriteerde ogen mag zuivere Rozen hydrolaat worden gebruikt. Houd je ogen gesloten en spray de Rozen hydrolaat 1 maal op je gezicht.

[/one_half]

[one_half_last]

Griep en virussen

Voetbad

Massageolie

Stomen

Diffuser of oliebrander

Airspray

De spray kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld deurknoppen, trapleuningen, kranen, toetsenborden, beeldscherm telefoon en  muizen te reinigen.

[/one_half_last]

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 5 / 5. Aantal stemmen: 9

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie