10.000+ Bestellingen  •  Beoordeeld met een 9.1 review

De Kracht van Jasmijn

Koningin van de nacht

Jasmijn wordt de koningin van de nacht genoemd. In de nacht geven de bloemen namelijk hun geur rijkelijk af aan de omgeving. De geur valt als een zwoele zoete deken over je heen. s‘ Nachts is het gehalte aan essentiële olie in de bloem het hoogst. Voor de essentiële olie van jasmijn worden de bloemen daarom ’s nachts of ’s morgens vroeg geplukt.

Wat een fantastische olie voor de aromatherapie! De werking is super ontspannend en voor de huid heel verzorgend en beschermend. Heerlijk in een gezichtsolie, lichaamsolie, bodyboter en eigen parfum.

De beste kwaliteit betekent plukken tijdens de nacht

Voor de beste kwaliteit jasmijnolie is de optimale temperatuur overdag niet hoger dan 33 graden en ’s nachts niet lager dan 18 graden.

In veel landen is het moeilijk om voor de nacht jasmijnplukkers te vinden. In Marokko bijvoorbeeld hebben we hectares jasmijnstruiken in bloei zien staan waar niets mee gedaan werd.

De piek van de jasmijnpluk in Egypte is rond 10 augustus. Er wordt met 140 plukkers op de eigen velden gewerkt. In het volledige seizoen zijn er 5000 plukkers aan het werk. Een goede plukker kan 10.000 tot 15.000 bloemen per nacht plukken. Dat is ongeveer drie kilo in zes uur.

Plukken luistert heel nauw: er wordt meestal tussen 04.00 en 10.00 uur geplukt. Als je vroeger gaat plukken dan zit er te veel indol in, wat de geur te dierlijk maakt.

‘Smells like shit’, vertelde de eigenaar van het bedrijf ons. jasmijn bloemen

Pluk je later op de dag dan zit er géén indol meer in, wat je geur weer te vlak maakt.

Daarnaast is het heel belangrijk dat de plukkers het open of halfopen bloemetje van de jasmijn niet kneuzen, omdat het dan de geur verliest. Juist die perfecte hoeveelheid van het stofje indol mag niet verloren gaan, omdat die de echte jasmijngeur versterkt.

Kostbare olie

Jasmijn moet zo vers mogelijk verwerkt worden. De bloemen worden geplukt in manden of in kistjes van bamboe. Hussein, de eigenaar van het bedrijf waar we waren, vertelde enthousiast over een plukster die plukt als een ware olympisch kampioene. Ze plukt 12 kilo op een ochtend, met zachte hand, bloem voor bloem.

Jasmijnolie is een kostbare, luxe en geliefde olie. Er zijn ongeveer 1000 kilo bloemen nodig voor 1 liter essentiële olie. Eén kilo bloemen staat gelijk aan 4000 tot 6000 bloemen. Voor één ton bloemen zijn dus 6 miljoen bloemen nodig. Dit geeft bij hexaanextractie 2,6 à 2,7 kilo concrete. 54% daarvan is jasmijnwas. Deze wordt met ethanol uitgewassen. De olie lost er in op en zo verkrijg je een absolue olie, oftewel een pure jasmijn absolue. Hexaan is bij een goede jasmijnolie niet terug te vinden.

In Egypte startte in 1921 de jasmijnproductie in de Nijldelta en in de woestijngebieden die werkten met irrigatie. De productie kan ook al eerder in Egypte gestart zijn, toen Charles Garnier in 1912 apparatuur meebracht voor hexaanextractie.

Egypte levert per jaar zeven ton jasmijnolie. Het bedrijf dat we bezocht hebben, levert 4,5 ton aan verschillende landen. Ze maken de olie van bloemen van hun eigen bedrijf en van diverse boeren uit de omgeving die aan hen jasmijnbloemen leveren. Deze boeren worden per kilo bloemen betaald

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Copyright © 2018 PURE NATURALS® . All Rights Reserved.