De Kracht van Marjolein essentiële olie

Geplaatst op Geef een reactie

Marjolein essentiële olie is uitermate geschikt voor therapeutische doeleinden. In combinatie met pepermunt werkt het bijvoorbeeld effectief bij de bestrijding van hoofdpijn en migraine. Marjolein essentiële olie heeft een ontkrampende werking. 

Marjolein is een geurrijk kruid, dat weelderig en lieflijk bloeit. De bloemen en balderen zijn vers en gedroogd zeer geschikt als kruidenthee. Het vinden van de juiste soort is echter nog wel eens lastig. Veel kwekerijen en winkels zetten de plant op de verkeerde plaats.

Voor de essentiële olie wordt alleen het bloeiende kruid gebruikt. Het bloeit als een soort van rond bolletje aan de plant waar kleine witte bloemetjes uit komen. Marjolein is echt een kruid met een bloemig accent. De gedestilleerde olie ruikt als een bloemrijke testree-olie. Dit speciale accent komt door de esters in de olie. Esters hebben een zeer rustgevende en ontkrampend effect, één van de belangrijkste kwaliteiten van de marjoleinolie. Daarnaast bevat de olie, net als teatree en oregano, terpenen-4-ol. Een belangrijke stof die ingezet kan worden om het immuumstyseem te versterken.

Kenmerken:

Naam: Marjolein marjolein takje
Botanische naam: Origanum marjorana
Familie: Lipbloemigen familie
Herkomst: Frankrijk, Griekenland, Egypte en Spanje
Winning: Waterdampdestillatie van de bloeiende takken
Houdbaarheid: Na opening 1 tot 1,5 jaar
Geur: Kruidige, frisse, licht eucalyptus-achtige  geur
Kleur: Helder

Essentiële olie

Om een liter essentiële olie te produceren is er 50 – 200 kilo zoete marjolein nodig. Dit is afhankelijk van het seizoen. In de late zomer brengen de bloeiende planten meer olie op dan in het voorjaar of in de winter. Naast de gewone Zoete Marjolein is er ook een Spaanse Marjolein die officieel een tijmsoort is: Thymus mastichina. Deze olie heeft daardoor ook een andere werking.

Werking 

Marjolein olie werkt versterkend. Ze stimuleert de parasympathicus die rust geeft in het systeem. Ze verlicht pijn en is een uitstekende olie in een massage olie bij overbelaste en verkrampte spieren. Marjolein is troostend en maakt alles rustig. Ze zet verkramping om in ontspanning en flexibiliteit. Marjolein schenkt helderheid en optimisme.

Eigenschappen

Werking: Ontkrampend, rustgevend, verzachtend, antiseptisch en pijnstillend.
Inzetbaar bij: Spierpijn, hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, krampen, menstruatiepijn, verkoudheid, griep, verdriet, angst, stress en hoge bloeddruk.
Gaat goed samen met: Bergamot, Eucalyptus, Geranium, Grapefruit, Jeneverbes, Lavendel, Neroli, Roomse Kamille, Scharlei, Sinaasappel, Roos, Rozemarijn, Tijm, Wierook en Ylang-ylang.
Contra-indicatie: Niet inwendig gebruiken tijdens de zwangerschap.
Voetenbad: Een voetenbad bevordert de ontspanning en geef de cliënt zachte, schone en warme voeten. Gebruik voor een voetenbad 5 ml neutrale basisolie waarin 2 druppels Marjolein olie opgelost zijn.
Massage: Marjolein essentiële olie kan goed ingezet worden bij massages. Zowel bij ontspanningsmassages als sportmassages.

Toepassingen

Verkrampte spieren

 • 30 ml arnica olie
 • 15 druppels zoete Marjolein
 • 10 druppels Lavendel
 • 5 druppels Geranium

Ontspanning

 • 50 ml basisolie
 • 8 druppels zoete Marjolein
 • 4 druppels Melisse
 • 4 druppels Lavendel
Verkoudheid

 • 50 ml amandel olieMarjolein essentiële olie
 • 15 druppels zoete Marjolein
 • 10 druppels Ravensara

Spierpijn

 • 50 ml Arnica olie
 • 10 druppels zoete Marjolein
 • 5 druppels Jeneverbes
 • 5 druppels Rozemarijn
 • 5 druppels Lavendel

Kies voor kwaliteit

Pure Naturals heeft alleen essentiële oliën van de hoogste kwaliteit, 100% Organic en zonder toevoegingen! U kunt hier Marjolein essentiële olie kopen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *