De Kracht van Lavendel essentiële olie

Geplaatst op 2 reacties
lavendel essentiële olie

Als je in de vakantiemaanden in het zuiden van Frankrijk hebt gereisd, dan heb je ze vast wel eens gezien: prachtige paarse velden. Met de gedachte dat die lavendel toch mooi is en wat ruiken die bloemen toch heerlijk. Lavendel essentiële olie ruikt net zo… zoet, bloemig en heerlijk!

Lavendel is misschien wel een van de bekendste bloemen voor iedereen, met een heel scala aan verhalen en anekdotes. Een Lavendel essentiële olie is één van de mooiste oliën om in de huidverzorging te gebruiken. De eerste lavendel struik schijnt in het Hof van Eden gegroeid te hebben.

Behalve de echte Lavendel heb je ook Spijklavendel en Lavendin. Lavendin heeft vanaf de jaren 30 een grote opmars gemaakt. Ze is een kruising tussen 2 lavendelsoorten: de echte lavendel (Lavandula officinalis/ L. angustifolia) en de spijklavendel (L. latifolia).

Kenmerken:

Naam: Lavendel
Botanische naam: Lavandula officinalis of angustifolia
Familie: Lipbloemigen familie
Herkomst: Frankrijk en USA
Winning: Waterdampdestillatie van verse bloemen
Houdbaarheid: Na opening 1 tot 1,5 jaar
Geur: Zoet, kruidig en bloemig
Kleur: Helder

lavendel olie, hoe wordt het gemaakt

Winning van Essentiële olie

De opbrengst aan essentiële olie is voor echte lavendel rond de 0,5 – 1%. Dat wil zeggen dat er 100 – 200 kilo bloeiende lavendelbloemen nodig zijn voor 1 liter lavendelolie. De olie is lichtgeel van kleur en als ze wat ouder wordt, wordt ze donkerder. Hoe hoger de plant groeit, des te zoeter en bloemiger is de olie. Dit heeft onder andere te maken met het hoge gehalte aan linalyl acetaat.

Werking van Lavendel olie

Lavendel essentiële olie is één van de beste angstverminderende en rustgevende oliën binnen de aromatherapie. Naast ontspanning kan lavendel ook het gevoel van vermoeidheid verminderen. De werking tegen slapeloosheid is in een aantal onderzoeken bewezen. De olie is zeer huid vriendelijk en goed puur te gebruiken bij huidonzuiverheden en brandwonden. Tot slot is Lavendel olie in lage dosering kalmerend en ontspannend. En juist in hoge dosering is ze activerend.

Belangrijke bestandsdelen

De volgende samenstelling geldt voor Lavendel olie verkregen uit de gedestilleerde olie. Een Co2-extract bevat duidelijk een hoger gehalte aan Linalyl acetaat. Dit is de chemische verbinding die grotendeels verantwoordelijk is voor de geur van Lavendel.

  • Monoterpenen (5 – 10%)
  • Sesquiterpenen (5 – 10%)
  • Monoterpeenalcoholen (30 – 50%)
  • Esters (40 – 55%)
  • Oxiden (tot 3%)
  • Ketonen ( 2%)
  • Aldehyden (< 2%)

Eigenschappen

Werking: Ontspannend en zuiverend.
Inzetbaar bij: Stress, slapeloosheid
Gaat goed samen met: De meeste oliën, vooral citrus- en bloemenoliën. Vooral Geranium, Patchouli, Scharlei en Vetiver.
Contra-indicatie: Niet inwendig bij zwangerschap, baby’s en kleine kinderen.
Voetenbad: Een voetenbad bevordert de ontspanning en geef de cliënt zachte, schone en warme voeten. Gebruik voor een voetenbad 5 ml neutrale basisolie waarin 1 tot 4 druppels Lavendel olie opgelost zijn.
Massage: Lavendel essentiële olie kan goed ingezet worden bij ontspanningsmassages.

Toepassingen


Back-to-earth

Verkoudheid

Ontspanning

Spierpijn


Kies voor kwaliteit

Pure Naturals heeft alleen essentiële oliën van de hoogste kwaliteit: 100% biologisch en zonder toevoegingen! De biologische kwaliteit is belangrijk omdat er zo geen pesticide in de olie zitten. Doordat de olie puur is heeft u er minder van nodig. Een paar druppels is vaak al voldoende voor de therapeutische werking. U kunt hier Lavendel essentiële olie kopen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Gemiddelde stem 4.8 / 5. Aantal stemmen: 26

Wees de eerste die stemt

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 gedachten over “De Kracht van Lavendel essentiële olie

  1. Wat een super leuk artikel over lavendel olie, ik ga er zeker meer lezen! Hebben jullie ook een leuk recept voor Lavendel zeep?

    1. Een recept om zelf Lavendel zeep te maken komt er aan!

Geef een reactie