
Dit recept Vlierbloesem siroop is goed als ziek bent. De Vlierbloesem is namelijk een geneeskrachtig kruid. Én het is nog lekker ook! Vlierbloesem is één van mijn favoriete siropen. Je kunt er limonade van maken, maar ook in een gin-tonic smaakt het fantastisch. Als limonade smaakt hij een stuk subtieler dan je standaard citrus-, bosvruchten- of tropische vruchtenlimonade.
Er zijn 25 soorten vlierstruiken, maar in Nederland vind je eigenlijk vooral de gewone vlier. Deze bloeit hier in mei en juni en heeft prachtige bloemschermen van kleine witte/crèmekleurige bloemetjes. De bloemetjes zelf zijn maar een paar millimeter groot en hebben vijf blaadjes. Het heeft vrij duidelijk uitstekende meeldraadjes met een bolletje op het eind. Later in het jaar groeien deze bloesems uit tot donkerblauwe tot zwarte vlierbessen.
Geneeskrachtige werking
De vlier is een plant die al vele eeuwen gebruikt wordt als een soort geneeskrachtig kruid. Niet alleen de bessen van de plant kun je gebruiken om diverse medische problemen op te lossen en je beter te voelen: ook de bloesem van de plant heeft een geneeskrachtige werking.
Vlierbloesem heeft een zweetdrijvende werking en daarom kan de plant goed worden ingezet bij griep. De proteïnen die in de bloesem van de plant zitten, spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van bacteriële infecties en versterken bovendien het afweersysteem van het lichaam. De bloesem werkt niet alleen antiseptisch, maar zorgt er ook voor dat nieuwe virussen uit het lichaam geweerd worden en dit betekent dat je minder snel ziek kan worden.
Kortom: vlierbloesem helpt niet alleen als je al griep hebt, maar kan ook helpen voorkomen dat je griep krijgt door het afweersysteem te versterken. De bloesem kan bestaande klachten drastisch verminderen, maar bij het juiste gebruik van de bloesem kunnen de klachten ook helemaal verdwijnen.
Recept: Vlierbloesemsiroop
Limonadesiroop van gedroogde vlierbloesems
Ingredients
- 75 gram gedroogde vlierbloesem
- 2 liter water
- 1 kg suiker (of vervang dit door stevia)
- 2 citroenen
- 1 limoen
Handleiding
- Rasp de citroenen en limoen boven een bordje. Pers het sap uit boven een schaaltje.
- Doe je gedroogde bloesems, citrusrasp en -sap in een grote pan en giet er het kokende water op. Doe de deksel op de pan en laat dit 24 uur trekken.
- De volgende dag steriliseer je een aantal beugelflessen. Haal eerst de beugeldoppen eraf. Zet de flessen voor een kwartier rechtop op 120-130°C in de oven. Dompel de beugels en rubbers onder in kokend water en leg ze te drogen op een schone theedoek. Doe dit zo kort mogelijk voor het vullen.
- Voeg de suiker toe aan je vlierbloesemwater en breng het al roerend aan de kook. Zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost en je siroop begint te bubbelen.
- Doe op elke dop een rubbertje, maak de beugels weer vast aan de flessen. Giet de siroop met behulp van een soeplepel door een zeef en een trechter in de flessen wanneer de flessen en siroop nog heet zijn. Sluit af, etiketteer en zet weg op een donkere, koele plek (de kelder ofzo).
Bewaren
Ongeopende siroop flessen kun je ongeveer een jaar op een koele, donkere plek bewaren. Geopende flessen blijven ongeveer 6 weken goed in de koelkast. Maar trust me, zo’n fles heb je ruim binnen die tijd leeg!
Gebruiken
- Limonade – met of zonder prik, met ijsblokjes en een schijfje citroen
- Met prosecco
- In een gin-tonic
- Over ijs of andere toetjes
- Gecombineerd met peer of appel
Notes
Het is heel goed mogelijk om een beetje in smaak te variëren door je citrusvruchten in andere verhoudingen toe te voegen. Meer of minder, of zelfs Sinaasappel te gebruiken in plaats van limoen.