
Parfum maken met essentiële oliën, ookwel etherische oliën genoemd, is heel gemakkelijk en kan al met een paar oliën gedaan worden. Je kunt je eigen unieke kenmerkende geur creëren voor persoonlijk gebruik of om aan een vriendin te geven. Door je eigen parfum te maken heb je controle over de ingrediënten en de kwaliteit van je parfum.
Parfum maken met essentiële oliën vergt enige kennis. We gaan in deze handleiding eerst de basis doornemen hoe je een goed parfum kunt maken met essentiële oliën.
1. De volgorde van basis, hart en hoofdnoot oliën
Wanneer je parfum van etherische oliën maakt, zul je een bepaalde volgorde aan moeten houden: je begint met een basisnoten, voegt dan de hoofdtonen toe en tenslotte de topgeurnoten. De topgeurnoot is wat je ruikt wanneer je je parfum voor het eerst ruikt, en daarna ben je geleidelijk in staat om je andere geuren te ruiken. Je zult oliën in deze volgorde moeten toevoegen.
De topgeurnoten bereiken onze zintuigen het eerst, maar vervliegen snel. De middengeurnoten zijn eigenlijk het hart van je geur. Ze voegen warmte en volheid toe aan je parfum en hun geur is wat blijft hangen. Basisgeurnoten ontvouwen zich na verloop van de tijd, dus het kan zijn dat je ze eerst niet ruikt. Maar, als alle andere geuren vervaagd zijn, dan blijven de basisgeurnoten hangen. Het zijn vaak versterkende geuren.
Top of hoofnoten: Bergamot, Cajeput, Citroen, Citronella, Den, Eucalyptus, Gember, Grapefruit, Jeneverbes, Kruizemunt, Laurier, Lemongrass, May Litsea, Mandarijn, Marjolein, Niaouli, Pepermunt, Petitgrain, Rozemarijn, Salie, Scharlei, Sinaasappel, Tijm en Zilverspar.
Midden of Hartnoten: Angelica, Cypress, Citroen, Citronella, Den, Gember, Geranium, Helicryse, Jasmijn, Kamille Blauw, Kamille Roomse, Laurier, Lavendel, Magnolia, Marjolein, Melisse, Mirte, Neroli, Palmarosa, Petitgrain, Roos, Rozenhout, Sandelhout, Scharlei, Teatree, Tijm, Wintergreen, Ylang-ylang en Zilverspar.
Basisnoten: Benzoë, Cederhout, Helicryse, Mirre, Patchouli, Sandelhout, Tijm, Vanille en Vetiver.
Voor een simpel parfum met essentiële oliën heb je zowel één olie voor elke boven-, midden-, als topgeurnoot nodig. Voor een klassiek parfum heb je 3 oliën per noot nodig. In totaal 12 oliën. Hier een overzicht welke olie bij welke noot hoort.
2. Ken de voordelen van essentiële oliën
Etherische oliën zijn geweldig omdat ze direct uit de natuur onttrokken zijn. Ze hebben de vele chemicaliën niet die commerciële parfums wel hebben, dus als je op zoek bent naar iets organisch en natuurlijks, dan zijn etherische oliën precies wat je zoekt. Je hebt ook de mogelijkheid om duizenden verschillende geuren en luchtjes te creëren met etherische oliën.
Therapeutische waarde
Etherische oliën zijn ook goed voor mensen met een gevoelige huid of die een negatieve reactie hebben op geparfumeerde producten. Deze oliën zijn natuurlijk voor jou, dus je kunt een grote variatie aan verschillende geuren creëren die je huid hopelijk beter kan verdragen dan commerciële parfums.
Commerciële parfums hebben conserveringsmiddelen en andere chemicaliën die ervoor zorgen dat de geur en parfum langer blijven. Etherische oliën zullen, omdat ze uit de natuur onttrokken zijn, sneller vervagen. Maar je kunt een of twee druppels natuurlijk fixeermiddel gebruiken als je wilt dat parfum langer blijft hangen. Deze zijn gewoonlijk erg bijtend, dus je wilt dit niet vaak of in grote hoeveelheden gebruiken, maar een druppeltje hier en daar kan geen kwaad.
3. Geurbeleving
Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde natuurlijke oliën die gewonnen worden uit hout & hars, citrus, bloemen, kruiden en bladeren. Je zou de essentiële oliën ook hierin onder kunnen verdelen in 5 geurgroepen:
1. Citrusoliën (opwekkend): Bergamot, Citroen, Citronella, Grapefruit, Lemongrass, Mandarijn, Neroli, Petitgrain en Sinaasappel.
2. Bloemenoliën (ontspannend): Geranium, Helicryse, Jasmijn, Kamille Roomse, Lavendel, May Litsea, Magnolia, Melisse, Roos, Salie, Scharlei, Ylang-ylang.
3. Houtoliën (aardend): Angelica, Benzoë, Berken, Cederhout, Cypress, Den, Mirre, Niaouli, Patchouli, Rozenhout, Sandelhout, Vetiver, Wierook en Zilverspar.
4. Kruidenoliën (vitaliserend): Gember, Kruizemunt, Laurier, Marjolein, Pepermunt, Rozemarijn en Tijm.
5. Groene oliën: Cajeputi, Eucalyptus, Jeneverbes, Palmarosa, Ravensara, Teatree en Wintergreen.
Zoals gezegd is geur een kwestie van smaak en hoe iemand het beleeft. Om een voor jou mooie parfum te maken zijn er dus geen regels verbonden aan welke en hoeveel verschillende tonen je toevoegt. Ook met parfum maken is het dus uitproberen en experimenteren met je oliën en hopelijk helpt bovenstaande daarbij.
3. Voeg alcohol toe als conserveringsmiddel.
Deze stap is niet noodzakelijk, maar kan handig zijn als je wilt dat je geur langer meegaat. De hoeveelheid alcohol die je moet toevoegen is afhankelijk van het formaat flesje dat je kiest. Het voordeel van het gebruik van alcohol is dat essentiële oliën heel goed mengen met alcohol. Meestal wordt er gebruik gemaakt van ethanol. Dit heeft een alcoholpercentage van 96%. Eventueel kan je ook een wodka gebruiken met een hoog percentage alcohol maar dan kan het zijn dat je parfum troebel wordt omdat het niet goed mengt. Alcohol vervliegt snel, omdat een klein beetje te voorkomen kan je een klein beetje gedestilleerd water toevoegen aan je mengsel. Je kunt elke soort alcohol hiervoor gebruiken, maar het is beter om er een te nemen die geurloos is. Het beste hiervoor is 96% alcohol. Sommige mensen kiezen voor wodka omdat deze relatief geurloos is.
4. Juiste verhoudingen alcohol en essentiële olie
Bij een parfum is het belangrijk is om de juiste verhouding te gebruiken. In een rollerflesje van 10 ml kan je ongeveer de volgende verhoudingen aanhouden: 40 druppels (2 ml) essentiële olie, 7 ml alcohol en 1 ml mineraal water. Dus heb je een flesje van 30 ml, dan wordt dit: 120 druppels (6 ml) essentiële olie, 21 ml alcohol en 3 ml mineraal water.
Schrijf je verhoudingen en jouw recept op! Het is makkelijk als je opschrijft welke verhoudingen en welke oliën je hebt gebruikt zodat je voor de volgende keer nog weet wat je gedaan hebt en dit eventueel kan aanpassen of nog een keer maken.
5. Gebruik een donker bruin of groen gekleurd flesje
Dit is belangrijk omdat een donker flesje je geur beter zal behouden door het licht eruit te houden. Zorg ervoor dat je je parfum schudt voordat je het aanbrengt, zodat de geuren zich vermengen. Wanneer je je flesje bewaart, houd hem dan uit direct zonlicht. Je zou ook een een doorzichtig flesje kunnen gebruiken. Houdt er dan wel rekening mee dat de parfum max een jaar goed blijft.
6. Geef de geuren de tijd om te versmelten.
Hoewel je je parfum direct kunt gebruiken, is het beter om de geuren de tijd te geven om samen te smelten voordat je het gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om je parfum direct te gebruiken, maar de geur zal minder geurig zijn en de verschillende oliën zullen niet veel tijd gehad hebben om samen te smelten tot een heerlijke geur. Daarom is het nuttig om het een tijdje te laten staan, omdat je je parfum daarmee de tijd gegeven hebt om zijn uiteindelijke geur te bereiken.
Een parfum dat gemaakt is met etherische oliën kan in eerste instantie heerlijk ruiken, maar na verloop van tijd kunnen de geuren zich combineren tot iets wat niet zo aantrekkelijk ruikt. Door je parfum even te laten staan krijg je een beter idee van hoe je gecombineerde geuren het grootste deel van hun bestaan zullen ruiken.
7. Voorbeeld Beroemde Parfum recepten:
Miss Dior
Patchouli, Mandarijn, Roos, Jasmijn en Muskus.
Cloe
Roos, Fresia, Magnolia, meer, Ceder en lelietjes van Dalen.
Chanel Chance
Muskus, Patchouli, Vanille, Roze Peper, Jasmijn, Iris en Patchouli.
Chanel No.5
Aldehyde, Neroli, Ylang-ylang, Perzik, Bergamot, Jasmijn, Roos, Lelietjes van Dalen, Iris, Sandelhout, Vetiver, Vanille, Eikenmos en Patchouli.
Lees ook eens de “Ultieme Aromatherapie Gids, alles over Etherische olie” om meer te weten te komen over toepassingen en dosering.
Geweldig artikel!
Interessant. Ga het zeker eens proberen. Waar kan je die oliën kopen?
Bij ons natuurlijk 😉
https://www.purenaturals.nl/essentialoils/
Super handig en informatief! We gaan het snel proberen!